رفتن به محتوا رفتن به پابرگ

ثبت الکترونیکی فاکتور در سامانه

ثبت فاکتورهای خرید برای مالیات

ثبت الکترونیکی فاکتور در سامانه و ارسال فاکتورهای خرید برای مالیات ارزش افزوده،الزامی و اجباری است.نحوه ثبت این فاکتورها،به این صورت است که مودیان،می بایست به سامانه سازمان امور مالیاتی کشور وارد شده و از قسمت صورت معاملات فصلی،فاکتورهای خرید خود را در سامانه به ثبت برسانند.

در قانون ، روش های مختلفی برای دریافت مالیات ، مورد پیش بینی قرار گرفته است . یکی از مهم ترین انواع مالیات هایی که به موجب قانون ، مقرر شده ، مالیات بر ارزش افزوده می باشد که نوعی مالیات غیر مستقیم محسوب می شود . این نوع مالیات ، از مصرف کنندگان کالاها و خدمات در هر مرحله از تولید و مصرف آنها ، دریافت می گردد . به همین دلیل ، لازم است که اسناد و مدارک لازم برای پرداخت این مالیات ، فراهم شود .

البته ، بر اساس ماده 169 قانون مالیات های مستقیم ، ثبت فاکتورهای خرید و فروش کالاها و خدمات ، برای ثبت و ارسال نمودن گزارش های فصلی تمامی مشمولان و مودیان مالیاتی ، الزامی  اجباری است و می بایست از طریق سامانه مربوطه ، به ثبت برسد . اما سوال مهمی که در این خصوص مطرح می شود ، این است که نحوه ثبت فاکتورهای خرید در سامانه برای پرداخت مالیات به چه صورت است ؟

برای پاسخ دادن به این سوال ، در ادامه این مقاله،ابتدا به این مطلب می پردازیم که فاکتور خرید چیست ؟ در ادامه نیز، به بررسی سامانه ثبت فاکتورهای خرید برای مالیات پرداخته و در ادامه نیز ، نحوه ثبت فاکتورهای خرید برای مالیات در این سامانه را مورد بررسی قرار خواهیم داد .


فاکتور خرید چیست؟

فروشندگان کالاها و خدماتی که مشمول قانون مالیات ارزش افزوده هستند و می بایست بر اساس قانون ، اقدام به محاسبه و پرداخت این مالیات نمایند ، بر اساس قانون ، مکلف شده اند که به خریداران خود ، فاکتور خرید ارائه نمایند و این الزام قانونی ، بسیار پر اهمیت است ؛ تا جایی که عدم انجام این تکلیف ، ممکن است مودیان را با جرایم مالیاتی همچون جرم فرار مالیاتی مواجه نماید . اما سوالی که در این خصوص مطرح می شود ، این است که فاکتور خرید چیست ؟

در پاسخ به این سوال که فاکتور خرید چیست،باید گفت که فاکتور خرید ، یک نوع سند می باشد که به موجب آن ، فروشنده کالا یا خدمت مورد نظر ، با درج اطلاعات ضروری در مورد کالا و خدمات خریداری شده ، صحت اطلاعات درج شده بر روی صورتحساب یا فاکتور خرید را درج نموده و به خریدار ، تحویل می دهد . معمولا اطلاعاتی که بر روی فاکتورهای خرید درج می شود ، شامل اطلاعاتی ، همچون نوع و ماهیت کالا یا خدمت ، تعداد آن ، قیمت نهایی کالا یا خدمت مور نظر و مواردی از این قبیل ، می باشد .

لازم به ذکر است که فاکتورهای خرید برای پرداخت کردن مالیات ، به دو نوع هستند . دسته اول ، فاکتورهای غیر رسمی هستند.فاکتورهای غیر رسمی ، همانطور که از نام آن ، مشخص است ، صرفا برای اطلاع مشتری صادر می شوند . در مقابل ، فاکتورهای رسمی هستند که بر روی فرم های مشخص شده توسط سازمان امور مالیاتی ، درج می شوند . فاکتورهای رسمی ، از آن جهت که برای پرداخت مالیات ارزش افزوده مورد استفاده قرار می گیرند ، می بایست به صورت خاصی تنظیم شوند ؛ در غیر این صورت ، ممکن است سبب جریمه فروشنده شوند .

از جمله اطلاعاتی که می بایست بر روی فاکتور خرید رسمی سازمان امور مالیاتی درج شود ، می توان به شماره سریال یا همان شماره فاکتور ( شماره سریال قرمز رنگ ) اشاره نمود . همچنین ، اطلاعات خریدار و فروشنده ، حتما باید بر روی فاکتور خرید درج شود . از جمله این اطلاعات ، می توان به کد اقتصادی ، شناسه ملی ، کد ملی ، شماره ثبت ، آدرس ، کد پستی و یا شماره تلفن طرفین معامله اشاره نمود .

همچنین ، در تنظیم فاکتور خرید ، می بایست قیمت به ازای هر تعداد از کالا یا خدمت فروخته شده ، میزان تخفیف ، نوع و میزان مالیات نیز ، به صورت دقیق ، ذکر گردد . لازم به ذکر است که تنظیم فاکتور خرید و ارائه آن ، منوط به آن است که ذیل فاکتور خرید ، مهر و امضا شده و خط خوردگی نیز ، در آن ایجاد نشده باشد .


سامانه ثبت فاکتورهای خرید برای مالیات

در قسمت قبل ، به بررسی این موضوع پرداخته شد که فاکتور خرید چیست . همانطور که اشاره شد ، ارائه فاکتور خرید ، برای پرداخت کنندگان مالیات بر ارزش افزوده ، امری ضروری محسوب می شود . این قبیل افراد ، بر اساس قانون مالیات های مستقیم ، مکلف شده اند که صورت معاملات سه ماهه خود را نیز ، در بازه زمانی 45 روزه ، به سازمان امور مالیاتی کشور ، ارائه نمایند تا میزان مالیات آنها ، قابل پرداخت باشد .

اما سوالی که در این خصوص مطرح می شود ، این است که ارسال و ثبت فاکتورهای خرید ، به چه صورت امکان پذیر است ؟ آیا مودیان مالیات که مکلف به ارسال اطلاعات خود در سامانه ارسال معاملات فصلی هستند ، می توانند به صورت الکترونیکی و از طریق سامانه های اینترنتی ، اقدام به ثبت فاکتورهای خرید خود نمایند ؟

پاسخ به این سوال ، مثبت است . به عبارت دیگر ، در حال حاضر ، ثبت فاکتورهای خرید توسط مودیان مالیاتی ، از طریق سامانه اینترنتی نیز امکان پذیر است . به همین مناسبت ، در این قسمت ، ابتدا به معرفی سامانه ثبت فاکتورهای خرید برای مالیات پرداخته و در قسمت بعد نیز ، نحوه ثبت فاکتور خرید در این سامانه جهت پرداخت مالیات را مورد بررسی قرار خواهیم داد .

قبل از اینکه سامانه ثبت فاکتور خرید برای مالیات را مورد بررسی قرار دهیم ، باید به این نکته اشاره نماییم که سایت سازمان امور مالیاتی کشور www.intamedia.ir ، امکانات متعدد و متنوعی را در حوزه امور مالیاتی ، به شهروندان ارائه نموده است که لازمه استفاده از خدمات آن ، همچون پرداخت بدهی های مالیاتی ، ارائه اظهارنامه های مالیاتی و ارائه صورت معاملات فصلی الکترونیکی ، ثبت نام در این سامانه و دریافت نام کاربری و کلمه عبور ، می باشد .

سامانه ثبت فاکتورهای خرید برای مالیات نیز ، از زیر مجموعه های همین سایت است . به همین منظور ، مودیانی که قصد دارند ، اقدام به ثبت فاکتورهای خرید خود نمایند ، می توانند از طریق همین سامانه ، اقدام نمایند . به این منظور ، لازم است که مودیان ، عبارت « سامانه عملیات الکترونیکی مالیاتی » را در مرورگر اینترنت خود ، جستجو نموده و بر روی اولین سایت که آدرس آن ، tax.gov.ir می باشد ،  وارد شوند .

ثبت الکترونیکی فاکتور در سامانه


در این مرحله ، برای ورود به سامانه ثبت فاکتورهای خرید برای مالیات ، می بایست اقدام به ورود به قسمت « صورت معاملات فصلی الکترونیکی » نموده و از طریق آن ، اقدام به ثبت فاکتورهای خرید برای مالیات نمود.

ثبت الکترونیکی فاکتور در سامانه


در این مرحله ، لازم است که برای ورود به سامانه ثبت فاکتورهای خرید برای مالیات ، بر روی گزینه « سامانه صورت معاملات » که در ذیل صفحه قرار دارد ، کلیک کنید که در راهنمای تصویری زیر ، این کادر مشخص شده است .

ثبت الکترونیکی فاکتور در سامانه


ورود به سامانه ثبت فاکتورهای خرید برای مالیات ، نیازمند آن است که مودی مالیاتی ، قبلا در این سامانه ثبت نام کرده و نام کاربری و کلمه عبور دریافت نموده باشد . لذا ، پس از ورود اطلاعات مزبور و تصویر امنیتی ، مودیان می توانند اقدام به ثبت گزارش های خرید و فروش خود نموده و فاکتورهای خرید خود را به ثبت برسانند.

ثبت الکترونیکی فاکتور در سامانه


در قسمت بعد ، نحوه ثبت فاکتورهای خرید برای مالیات در سامانه سازمان امور مالیاتی را نیز ، به صورت کامل مورد بررسی قرار خواهیم داد تا مودیان محترم ، بتوانند با ملاحظه راهنمای تصویری آن ، اقدام به ثبت نمودن فاکتورهای خرید خود از طریق سامانه نمایند .


نحوه ثبت فاکتورهای خرید برای مالیات

در قسمت های قبل ، به بررسی این موضوعات پرداخته شد که فاکتور خرید چیست و همچنین ، سامانه ثبت فاکتورهای خرید برای مالیات را نیز ، به صورت مختصر معرفی نموده و نحوه ورود به این سامانه را توضیح دادیم . اما مودیانی که قصد دارند ، اقدام به ارسال و ثبت فاکتورهای خرید نموده تا پس از آن ، بتوانند اقدام به استعلام میزان مالیات بر ارزش افزوده نمایند ، ممکن است این سوال را مطرح نمایند که نحوه ثبت فاکتورهای خرید برای مالیات به چه صورت است ؟

در پاسخ به این سوال باید گفت که پس از ورود به سامانه و تکمیل نام کاربری و کلمه عبور ، تصویری مطابق تصویر زیر را ملاحظه می نمایید که باید بر روی گزینه « گزارش خرید » کلیک کنید .

ثبت الکترونیکی فاکتور در سامانه


در این مرحله ، لازم است که مودیان محترمی که قصد ثبت فاکتورهای خرید برای پرداخت مالیات را دارند  ، بر روی گزینه « ایجاد » کلیک کنند . برای دریافت اطلاعات بیشتر ، می توانید ادامه راهنمای تصویری را نیز مشاهده کنید.

ثبت الکترونیکی فاکتور در سامانه


در این مرحله ، لازم است که ستون های مربوط به اطلاعات خریدار را به صورت کامل ، تکمیل نموده و از قسمت پایین صفحه ، گزینه « ثبت رکورد جدید » را انتخاب نمایید که این موضوع ، در تصویر به صورت کامل درج شده است.

ثبت الکترونیکی فاکتور در سامانه


در صفحه ای که مشاهده می کنید ، می بایست اطلاعات مربوط به خرید و فروش های انجام شده تا سقف مبلغ مشخص شده را به صورت دقیق ، وارد نمایید . لازم به ذکر است که تکمیل کادرهای ستاره دار ، اجباری است . در خاتمه نیز ، بر روی گزینه « ثبت نهایی » کلیک کنید.

 

ثبت الکترونیکی فاکتور در سامانه


نکته مهمی که در این خصوص وجود دارد ، این است که ثبت فاکتورهای خرید برای مالیات ، از روش دیگری نیز امکان پذیر است . به این معنا که اگر مودیان مالیاتی ، از نرم افزارهای مالیاتی مخصوص نیز که به درگاه های اینترنتی سازمان امور مالیاتی کشور متصل است استفاده می کنند ، می توانند از طریق نصب نرم افزارهای مذکور ، اقدام به ثبت فاکتورهای رسمی خرید خود نمایند .

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص ثبت فاکتورهای خرید برای مالیات  کارشناسان ارشد حساب اندیش آذرخش نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری به سوالات شما عزیزان پیرامون ثبت فاکتورهای خرید برای مالیات پاسخ دهند .

دیدگاه‌ خود را بنویسید

 تمامی حقوق  این سایت به نام حساب اندیش آذرخش محفوظ است.